WhatsApp-zwendel komt steeds vaker voor. Iemand stuurt je een applicatie waarin om geld wordt gevraagd en zegt dat het een nieuw nummer is. Dit klinkt misschien als een slechte truc, maar veel mensen zijn er gek op. En dat is precies waarom de politie een campagne lanceert om mensen te waarschuwen voor WhatsApp-zwendel. De afgelopen maanden kregen ze honderden verklaringen per dag binnen. Oplichters imiteren vaak vrienden, zonen of dochters. Lees dit WhatsApp-gesprek.
De alarmbel gaat
Wanneer iemand zich voordoet als een vriend of kind, gaat er een alarmbel, meestal om je te vertellen dat je een nieuw nummer hebt. Na een kort gesprek volgt een betalingsverzoek. Volgens de politie verloopt deze vorm van oplichting voornamelijk via WhatsApp en kunnen oplichters e-mail, sms, Snapchat of Telegram gebruiken. Hij is bereid sneller geld te sturen, omdat het zielige verhaal vaak met hem wordt geassocieerd. Als reden wordt bijvoorbeeld aangevoerd dat er iemand is beroofd.
Bedrog van noodvrienden
De politie noemt dit soort zwendel ook een VIN-zwendel. Dit is een afkorting voor Vriend in Nood. Politiegroepsrapporten die in het hele land online komen en ze onderzoeken op naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Op deze manier kunt u onderzoeken hoe uw netwerk werkt. De politie las in een persbericht dat ze verwachtte dat hetzelfde criminele netwerk achter veel frauduleuze pogingen zou zitten. Waarschuw de oudere
Het zijn vaak ouders en grootouders die in deze vorm van fraude vervallen. Om dit tegen te gaan, start de campagne morgen, 16 oktober, op Facebook en Instagram. De politie wil hiermee contact opnemen met hun ouders en grootouders, hen hiervoor waarschuwen en hun kinderen vragen hun naasten op de hoogte te stellen van deze vorm van fraude.
Tips voor het herkennen van oplichting via WhatsApp
Krijgt iemand een bericht dat dit een nieuw telefoonnummer is? Stuur je vriend/kind eerst een aanvraag met bovenstaand nummer om te kijken of het echt is. Vaak herken je door taalgebruik al snel dat iemand anders zich voordoet als jouw kennis. Het is goed om ook hiervan op de hoogte te zijn. Vraagt ​​je kennis geld van je? Daarna zou de alarmbel toch moeten gaan rinkelen. Stel wat persoonlijke vragen en bel ze.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *